spacer
Over mezelf
Jeanne''s Wapenfeiten

home
winkel
Nieuw !
Jeanne's Weblog
Doomen's Doodles
Jeanne-recepten
RSI-kooktips
Artikelen de Volkskrant
Artikelen de Journalist
Boeken
Email

Webdesign
  Jeanne Doomen
Marion Schiphorst

Tijdens mijn rechtenstudie ontdekte ik al snel dat ik liever over het recht schreef dan het zelf te beoefenen. Ook stortte ik mij direct in de vrouwenbeweging: Dolle Mina, Vrouwen tegen Verkrachting, Feministische Uitgeverij Sara. En niets was vanzelfsprekender dan na een gedegen journalistieke opleiding bij het Universiteitsblad Folia mijn feministische visie op schrift te gaan uitdragen in Sekstant, Opzij, De Nieuwe Linie en Mensen van Nu.

Ik sloot mij aan bij, en maak nog steeds deel uit van, Persbureau Argos, dat rechtbankverslagen levert aan vrijwel alle regionale dag- en nieuwsbladen van Nederland. Argos moet objectieve verslaggeving bedrijven, dus bekritiseerde ik de magistraten in Ars Aequi, het Nederlands Juristenblad, Justitiële Verkenningen en KRI.

Mijn passie voor opera heb ik uitgeleefd in interviews met operasterren als Edda Moser, Cristina Deutekom, Teresa Berganza, Huguette Tourangeau, John Bröcheler en Joan Sutherland. Ze verschenen in Disk, de Volkskrant, HP/De Tijd, NRC Handelsblad en het Jaarboek van de Nederlandse Operastichting.

Vier tropenjaren doceerde ik recht aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik heb er aardige mensen ontmoet, geleerd wat een topische zin is en me gerealiseerd dat mijn kinderdroom dat het leuk zou zijn om voor de klas te staan voor mij althans niet waar was.

Voor de Volkskrant schrijf ik al heel lang boekrecensies. Ik beoordeel feministische en juridische boeken. Voor de Journalist schrijf ik artikelen over auteursrecht, privacy en Internet. Daarmee zijn mijn huidige passies vrij goed weergegeven.
Verder heb ik de afgelopen jaren geschreven voor onder andere BelastingMagazine en Account. Dat waren voornamelijk interviews met juristen.

Mijn eerste boek ging over verkrachting, mijn tweede over de houding van politie en justitie tegenover seksueel geweld ("Heb je soms aanleiding gegeven?" vind ik nog steeds een erg mooie titel). Ook schreef ik een boek over de Raad voor de Journalistiek, een boek over het door mij kritisch gevolgde maar zeer geliefde strafrecht en een boek over politieoptreden . Van De Hollende Kleurling, het boek over strafrecht, is in mei 1999 de 7e, geheel geactualiseerde druk verschenen.
Begin oktober is bij Kosmos Z&K mijn kookboek Lekker eten zonder handomdraai uitgekomen. Wie weet dat ik tot een jaar geleden zelf helemaal niet kon koken, realiseert zich hoe uniek dit is. Het boek is geïnspireerd door de recepten op deze site.

Tenslotte het beroep dat de overheid tot nu toe niet vergeefs op mij deed:
Als daartoe uitgenodigde erkende feministe maakte ik deel uit van de Commissie-Melai toen die verkrachting in het huwelijk strafbaar stelde. Ik zat vier jaar in het bestuur van de Hoofdstadoperette (en vind operette dus ook heel leuk) en vier jaar in de Raio-selectiecommissie die jonge mensen die rechter of officier van justitie willen worden beoordeelt op hun geschiktheid voor dat vak. Nu zit ik in de Amsterdamse Commissie voor de Politieklachten bij wie burgers hun beklag kunnen doen als zij vinden dat de politie iets fout heeft gedaan.

Wonen doe ik al acht jaar in de polder in Noordholland. Ik deel het leven met drie katten, zestien hennen, vijf hanen, een cavia en een konijn. Ik houd intens van de computer en alles wat-ie kan (al is het wel een haat-liefde-verhouding). Ik houd verder van muziek, vooral opera, maar ook rock en pop. Ik lees graag thrillers. En ik ben gefascineerd door alles wat met Amerika te maken heeft.

Ik ben lid van de Women on the Web-NL, de Chat en de Southern Utah Wilderness Association. Al twintig jaar vertaal ik met een groepje vrienden elke maand Homeros. Als we het ooit af krijgen, beginnen we gewoon weer opnieuw.

Jeanne