spacer
Over mezelf

Incognito

5 november 1998

home
Doomen's Doodles
Doodles Archief
Links
Email

Webdesign
  Jeanne Doomen
Marion Schiphorst

U bent vast zo iemand die niet gehinderd door enige behoefte aan privacy over het net zwerft. De cookies hebt u aanstaan, van PGP weet u slechts vaag wat het is, uw sig vermeldt uw volledige naam, uw adres en uw telefoonnummer. U hebt immers geen geheimen. Alles wat u doet kan het daglicht verdragen.

Ook ik ben een relatief braaf persoon.
Maar laatst dacht ik opeens: ik wou dat ik een ander was. Of op z'n minst: ik zou me op sommige plekken op het net wat anders, wat vrijer willen uiten en dat zou makkelijker zijn als ik niet direct herkenbaar was als mezelf.

Dat was het moment om op zoek te gaan naar een vals paspoort. Een geheime identiteit.

Eerste plaats om die te zoeken was - waar anders - het net. En ze zijn er bij honderden, de locaties waar je jezelf van een fraaie nieuwe roepnaam met bijbehorend intrigerend @-adres kunt voorzien. Cyberjunkie als locatie waar de nieuwe jij domicilie kiest is nog maar heel gewoontjes. De meeste adressen die de op privay gestelde web-toerist kan kiezen verwijzen naar een zeer grote belangstelling voor sex. Jan-Kees@Superstud.com is hiervan een voorbeeld.

Wie zich zelf wil oriënteren - ja, uiteraard ter vermaak, niet om zelf met een sexy nieuw ego cyberspace in te gaan - moet eens een bezoek brengen aan http://www.emailaddresses.com waar verwijzingen naar alle denkbare geheime adressenverschaffers te vinden zijn.

Ik had er al vier uitgeprobeerd toen ik er eindelijk 1 vond die mij in staat stelde via mijn eigen provider en Eudora Pro de post op te halen van mijn geheime adres. De andere wilden niet zenden, niet ontvangen, maakten post zoek of sloegen telkens op tilt.

Met mijn nieuwe identiteit meldde ik mij bij een mailinglist waarop ik liever niet als Jeanne Doomen word aangetroffen (ja, u mag raden welke dat is. En nee, ik ga het u in deze doodle niet onthullen). Toen bleek dat als ik zelf wilde zenden, de list mijn boodschappen consequent weigerde aangezien die stiekeme adresverstrekker ook de onhebbelijkheid blijkt te hebben zich in te laten met spam.
Bovendien, ontdekte ik toen ik bij wijze van test via mijn exotische adres gewoon naar jeanne-doomen@jeanne-doomen.net mailde, dat een simpele druk op de blah-blah-knop in Eudora keurig liet zien waar de mail werkelijk vandaan kwam. Niks afzender esmeralda@themoon.net - gewoon 'verzonden via doobeau'.

Ik ben er nog niet uit.
Maar ik ga wel nog het 1 en ander proberen.

Zo las ik ergens dat je in de ini settings van Eudora 'gewoon' ergens bij de headers een 0 moet zetten waar nu iets anders staat en dat je zo de headers kunt verwijderen.

Zodra ik de gedachte van me heb afgezet dat alleen al het openen van het ini-bestand de computer onherstelbaar beschadigt, ga ik daar in elk geval eens kijken.

En als het lukt moet ik opnieuw op zoek naar een ander fake adres dat dit keer niet is gelieerd aan een spam-organisatie.

Intussen lurk ik als Esmeralda op de lijst waar ik bij wil horen. En verbijt ik me telkens wanneer er een draad passeert waaraan ik o zo graag iets had bijgedragen.

Wordt misschien vervolgd.

Jeanne

gotop Copyright © Jeanne Doomen.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden
voor persoonlijk gebruik.