spacer
Over mezelf
RSI-Kooktips

home
winkel
Jeanne's Weblog
Jeanne-recepten
Inrichting keuken
Keukengerei
Algemene tips
snij- en vriestips
bezorgdiensten
credits
Email

Webdesign
  Jeanne Doomen
Marion Schiphorst


Als je behoorlijk last hebt van RSI, blijken de meest eenvoudige handelingen in de keuken haast onoverkomelijk: snijden, roeren, tillen van (zware) pannen, flessen openen. Voordien stond je er nooit bij stil.

Zo sta je misschien ook niet stil bij soms heel simpele oplossingen. Die wil ik hier verzamelen.

Heb je zelf een handige tip, die ook voor anderen van nut kan zijn, stuur hem op, dan wordt hij toegevoegd aan deze pagina onder vermelding van je naam en email-adres (tenzij je dat niet wilt).

bar

pijltje   Inrichting keuken

 • Als je het je kunt veroorloven en je hebt er ruimte voor, koop een vriezer, een magnetron, en een afwasmachine.
 • Laat een makkelijk te bedienen kraan aanbrengen, bijv. met een elleboog-hendel.
 • Als je genoeg ruimte hebt, laat pannen en zware voorraadpotten op het aanrecht staan, zodat je ze alleen aan hoeft te schuiven i.p.v. uit een kastje te tillen.

bar
begin

pijltje   Keukengereedschap

 • Koop geen hele pannensets (de grote pannen gebruik je toch niet), maar koop meerdere kleine pannetjes.
 • Schaf een set lichte roestvrijstalen pannen met twee handvatten aan. Roestvrijstalen pannen met een glazen deksel zijn ook heel handig.
 • Ik hoor goede berichten over de stoompan van Braun, die ook nog licht in gewicht schijnt te zijn.
  Aangeprezen zijn me ook de Q-linair pannen van BK die je op de plek waar gewoonlijk handvatten zitten van twee stelen kunt voorzien. Verder kun je de deksels ervan zo draaien dat ze vast zitten als je iets moet afgieten. Goedkoop zijn ze overigens niet. Reken op ergens tussen de f 150 en f 200.
 • pottenpakkersOm een pot met één hand te openen, zet hem in een la en klem die dicht met je heup. Handig is om eerst een gaatje in het deksel van de pot te prikken. Kan met een blikopener waar vaak speciaal voor dat doel een puntje aan zit (in elk geval aan die van Leifheit).
  Een rubber handschoen geeft meer grip op een deksel om het te openen.
  Ideaal zijn de speciaal door De Winkel van Jeanne uit Amerika geïmporteerde Potten-pakkers.
 • Gebruik een allesopener om bijv. Spa-flessen en potten te openen. Heel handig zijn ook de Jarkey (waarmee je de lucht onder deksels kunt laten ontsnappen, waarna ze makkelijker draaibaar zijn) en de J-popper (waarmee je blikjes met een trekhaakje kunt opentrekken).
 • Als je veel gewone blikken opent, loont het de moeite op zoek te gaan naar een elektrische blikopener. Bij voorkeur één die je vast kunt zetten en waar je het blik alleen onder hoeft te hangen.
 • Gebruik alleen scherpe messen en scharen, ga op zoek naar messen met ergonomische handvatten. Overweeg de aanschaf van een elektrisch mes als je moeite hebt met het snijden van (gebraden) vlees.
 • Zoek maatlepels met lange stelen, die makkelijk in de hand liggen.
 • Probeer een rasp te vinden met zuignapjes, zodat-ie op z'n plaats blijft staan. Verder schijnen er ook afwaskwasten met zuignapjes te zijn, is mij verzekerd door een student ergotherapie. Ze hebben als voordeel dat je de kwast vast kunt zetten en er de vaat alleen langs hoeft te halen zodat je je dominante hand niet extra belast.
 • Gebruik (eier)kloppers op batterij, en mengkommen met antislip onderkant.
 • Gebruik niet alleen kleine pannen, maar ook schaaltjes en bakjes, makkelijker te tillen en schoon te maken.
 • Een goede citruspers is de HR 2793 'Vitesse' van Philips: hij heeft een arm zoals de citruspersen in horecagelegenheden. Je hoeft daarom minder kracht te zetten en ook niet te knijpen. Hij is - op die arm na - makkelijk uit elkaar te halen en te reinigen en kost f 70
 • Overweeg de aanschaf van een keukenmachine, maar probeer van te voren goed uit of je hem in- en uit elkaar kunt halen, en schoon kunt maken.
 • Koop olie (welke soort dan ook) in grotere flessen (is ook goedkoper). Koop een mooi flesje met schenktuitje en een dop die makkelijk open en dicht te krijgen is b.v. bij Xenos. Vul dat flesje met olie en zet het naast het fornuis.

bar
begin

pijltje   Algemene tips

 • Ga een keer per maand met een vriend(in) naar een goede supermarkt en sla vooral houdbare dingen in. Laat je begeleider de spullen dan ook voor je in de kasten zetten.
 • Het is belangrijk dat je niet teveel spanning op je handen en je armen vastzet. Ze moeten ontspannen in beweging kunnen blijven.
  Zet daarom een prettig muziekje op en probeer swingend te werk te gaan.
  Pas op met wijdse gebaren (link bij snijden en mixen), maar beweeg heen en weer als een slappe pop. Laat vooral schouders, nek en polsen, maar ook je heupen heen en weer dansen.
  Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar het is in elk geval goed voor de sfeer.
 • Gebruik zo veel mogelijk de magnetron met lichte plastic schaaltjes i.p.v. de zwaardere pannen op het fornuis.
 • Als een pan afgieten problemen oplevert, keer ‘m dan om in een vergiet die in de gootsteen staat en doe de inhoud daarna weer terug in de pan. Op die manier heb je geen last van wegglijdende hete deksels of ontsnappend voedsel.
 • Zet geen hele pot thee (lastig schenken), maar sop een zakje in een kopje.
  Water koken voor thee, bouillon of oploskoffie kan trouwens ook door een hittebestendige beker met water 1½ minuut in de magnetron te zetten.
  Wil je wel een hoop thee achter elkaar drinken, schenk jezelf dan in uit een thermoskan. Die kun je tegen je lichaam aanhouden omdat hij niet te warm is. Bovendien kun je met twee handen schenken.
 • Gebruik geen mes om een plastic zak of verpakking open te maken, maar pak een schaar.
 • Gebruik beide handen om zware en hete pannen te tillen, melkpakken open te maken, en dienbladen te dragen.
 • Zet de mengkom in een hoek van de gootsteen, als je de mixer gebruikt, zodat-ie niet wegwandelt.
 • Doe als je gaat koken niet teveel tegelijk. Snijd eerst alles, zet alle ingrediënten klaar en ga dan pas bakken of koken.
 • Als je een partner hebt of soms samen met een ander kookt, verdeel dan de taken: de ander snijdt, pakt pannen etc. en de RSI-er zorgt voor een lekker recept, roert wat in pannen, let op de 'logistiek' en de timing, kortom doet het denkwerk.
 • Eet niet 'met het bord op schoot'. De verleiding is zeker als je alleen bent groot om met het bord op schoot voor de tv te gaan zitten, maar het is slecht voor je houding en voor de belasting van schouders en armen.

bar
begin

pijltje   Schil, snij- en vriestips

 • Schil aardappels niet, maar schaaf ze met een - goede - kaasschaaf.
  Nog handiger is een dunschiller met een U-vormig handvat (met het mesje dwars tussen de uiteinden van de U). Veel supermarkten verkopen aardappels intussen ook geschild.
  Ook broccoli- en bloemkoolroosjes kun je gesneden en schoongemaakt kopen, net als bijvoorbeeld witte kool en spitskool, geraspte worteltjes en roerbakgroenten
 • Brood kun je behalve snijden ook knippen met een huishoudschaar. Handig als je veel boterhammen klaar moet maken of als de korst wat taai is.
 • Met een eiersnijder kun je behalve gekookte eieren ook champignons, kiwi’s en aardbeien in plakjes snijden.
 • Laat vlees door de slager in kleine stukjes snijden, gebruik recepten met klein-gesneden vlees, dan hoef je ook het klaargemaakte vlees niet meer te snijden.
 • Als je vlees zelf in blokjes wilt snijden, laat het dan niet helemaal ontdooien. Half-ontdooid kun je het beter snijden en de blokjes worden er ook mooier van. Is het vlees niet ingevroren geweest, leg het dan circa 1 ½ uur in de vriezer.
  Vries het vlees in beide gevallen zo plat mogelijk in. Het is dan snijklaar.
 • Koop bij de Makro een kilo gesnipperde ui. Braad die in z'n geheel even aan, verdeel dit in porties en vries het, na afkoeling, in. Makkelijk voor spaghetti, sausen e.d. Je kan ook de groenteboer vragen of hij gesnipperde ui voor je maakt, alleen vinden ze het vaak prettig als je dan niet een onsje neemt maar bv. een kilo.
  Hetzelfde kan met fijn gesnipperde prei. Ook te koop bij de Makro, maar je kunt ook de groenteboer vragen om fijn gesnipperde prei i.p.v. ringen. Deze rauw, dus niet gebakken, overdoen in een grote zak en zo plat mogelijk invriezen. Wanneer de stukjes prei eenmaal bevroren zijn kun je de zak opschudden en is het als het ware 'losgevroren'. De snippers zijn dan zo uit de zak te halen. Je kunt dan zo een handje uit de vriezer halen en in het eten verwerken.
 • Van bepaalde gerechten kun je heel goed veel tegelijk maken en dan in kleine porties invriezen.
  Hiervoor lenen zich bijvoorbeeld gekookte rijst (recept nr. 2), gekookte kip (recept nr. 74) en gebakken spekblokjes
  (recept nr. 67).

bar
begin

pijltje   Bezorgdiensten

 • Er zijn veel bedrijven bereid boodschappen - al dan niet tegen betaling - aan huis te bezorgen, dat spaart een hoop pijnlijk gesjouw met zware tassen. De goede wil ik graag hier vermelden. Heb je zelf suggesties, stuur ze op.

  Ik heb zelf goede ervaringen met de biologische slagerij OQ die biologische producten (vooral vlees, maar ook biologische kruidenierswaren) in heel Nederland - behalve de Waddeneilanden - gratis thuis bezorgt.

  Eerste bestelling, om het eens te proberen, voor min. f 50, daarna voor min. f 75. Ze komen eens per vier weken op een vaste dag, je kunt de dag ervoor informeren hoe laat ze ongeveer komen.

  Kleinste portie: 250 gram of twee stuks. Op die manier kunnen ze 'normale' prijzen rekenen (en dat doen ze ook, ze zijn niet duur). Het is geen probleem het vlees in reepjes of blokjes te laten snijden.

  Je vlees hier betrekken is goed voor de ziel (biologische dieren kunnen wroeten, grazen of scharrelen) en voor de smaak. Ze verkopen rund-, varkens-, kalfs- en lamsvlees en ook kip en kalkoen. Wie ooit een kip van dit bedrijf heeft geproefd wil nooit meer zo'n treurig naar niks smakend supermarkt-exemplaar uit de bio-industrie.

  OQ is te vinden op het net: http://www.labelleoq.nl/index.html en daar kun je ze ook een mailtje sturen. Bellen of faxen kan ook: tel. 0411-686040, fax 0411-688695.

bar
begin

pijltje   Credits:

Deze tips zijn afkomstig uit het boek:
REPETITIVE STRAIN INJURY
van Emil Pascarelli, M.D. & Deborah Quilter
(ISBN 0 471 59532 2)
en van de ervaringsdeskundigen
Marianne Houben, Sandra Blom, Wilma van der Vliet, Henderina Woudstra, Sandra Geelink, Carl Buijs, Bart Smit, Annet Loeven, Madou Davelaar, Manon van Middelkoop, Lia Schouten, Jaap Swierts, Ans, Mia, Tine van der Kraan en Jeanne Doomen.

begin
bar